Farmářka roku v ekozemědělství dosáhla nejvyšších met

Farmářka Jitka Píchová se stala ekologickou farmářkou roku.
Absolventka Zemědělské fakulty
brněnské Mendelovy univerzity
hospodaří na své ekofarmě poblíž
Pardubic společně s manželem.

Jitka Píchová pěstuje košťáloviny, kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, rajčata i papriky, mimo jiné i brambory, dýně a melouny. Kromě těchto plodů, pěstuje i méně známou zeleninu jako třeba lebedu zahradní, mangold, tuřín a bylinky. A to vše pod certifikátem bio.
 

Zemědělka se mi zdála více praktická

Sklony k zemědělství se u ní objevovaly už od mala, byť pochází z města, jezdila často k prarodičům na chalupu, kde nadšeně pomáhala s pěstováním zeleniny a chováním zvěře. Volba střední školy proto byla jasná.  Vzhledem k tomu, že i po složení maturitní zkoušky chtěla zůstat u zvířat a rostlin, vedly její kroky na obor Všeobecného zemědělství Mendelovy univerzity v Brně. Sama Jitka o výběru vysoké školy říká: „Zemědělka mi přišla více praktická než přírodověda, kde většina absolventů končí v kanceláři, já chtěla zůstat u rostlin a zvířat, proto jsem volila obor Zemědělství na Mendelově univerzitě.“ Na studium v Brně vzpomíná s úsměvem a v dobrém, informace o ekologickém zemědělství však musela získat mimo školu. „Celkově toto téma bylo tabu.  Nevím, jak je to dnes, ale myslím, že se situace moc nezlepšila. Také mi chyběly informace pro běžné malé hospodářství. Když to přeženu, tak člověk vyjde ze školy a pomalu ani neví, čím má doma nakrmit slepici, protože na škole se učí jen, jakou krmnou směs dávají ve velkochovech,“ doplňuje Lenka.


Zachovat kouzlo malého hospodářství

Po dvou letech od ukončení vysoké školy získala práci v oboru, jednalo se o evidenci půdy v zemědělském podniku. Už v této době však začala pěstovat zeleninu, získávat první zkušenosti a zjistila, že o domácí zeleninu je poměrně zájem. Když přišel zvrat v podobě výpovědi z práce, začala se tomuto věnovat naplno a rozšiřovat plochy. „Začínala jsem v malém a postupně získávala zkušenosti jednak s pěstováním a jednak s odbytem a pomalu jsem svou činnost rozšiřovala.“ V současné době pěstuje Jitka biozeleninu na ploše asi 0,75 ha a biovoce na 0,3 ha. Snaží se však zachovat kouzlo malého hospodářství, takže je většina prací dělána ručně. Vše je pochopitelně limitováno počtem pracovních sil, v současné době využívá i pomoci brigádníků. „Snažím se hledat brigádníky převážně z oboru zemědělství, ale není to podmínkou. Někdy mají více zkušeností i ti, co na to nemají školy.“ 

V letošním roce se Jitce podařilo získat několik triumfů.  Získala ocenění Bartákův hrnec – cena za nejlepšího ekologického zemědělce a její svazek cibulky taktéž získal ocenění Nejlepší regionální potravina Pardubického kraje.

„Dělat práci, která baví.“

Ing. Jitka Píchová
podnikatelka
Bio-zelenina
www.bio-zelenina.cz

Zemědělská fakulta MENDELU
Všeobecné zemědělství
Žije v Horních Ředicích.

V oblasti ekozemědělství se pohybuje 7 let.

Na podobné téma

Farmářka roku v ekozemědělství dosáhla nejvyšších met

Bez nadšení a trpělivosti to nejde, říká fotograf letadel

EET po studentsku: Nejlevnější a nejjednodušší řešení

Dipování jako nelegální přivýdělek: Nový nešvar českého internetu