Z historika zedníkem a nakonec snad kavárníkem

Kavárna Paradigma, kterou už čekají poslední úpravy před blízkým otevřením, nadělala svému majiteli nějakou tu vrásku. Teď už je plná zelených, žlutých a jinak barevných židlí, nové dveře jsou nachystané, výstavy naplánované a zákusky vymyšlené. Alexandr Průša se musel vypořádat se základy zednické práce, účetnictví a pečení, ale podařilo se mu splnit si sen, otvírá vlastní kavárnu.

0752 sasa-prusa 4 beranovKavárna Paradigma, kterou už čekají poslední úpravy před blízkým otevřením, nadělala svému majiteli nějakou tu vrásku. Teď už je plná zelených, žlutých a jinak barevných židlí, nové dveře jsou nachystané, výstavy naplánované a zákusky vymyšlené. Alexandr Průša se musel vypořádat se základy zednické práce, účetnictví a pečení, ale podařilo se mu splnit si sen, otvírá vlastní kavárnu.

„Zatím to není podnikání, ale vysoká škola stavební,“ říká Saša. Původně je historik-žurnalista bakalář, magisterské studium kvůli problémům s diplomovou prací nedokončil a na nějaký čas se ocitl na úřadu práce. Chodil po Brně a přemýšlel, kde by mohly být kavárny, až se rozhodl si jednu založit.

0752 sasa-prusa 3 beranov

Místo našel budoucí kavárník jednoduše přes server seznam.cz/reality. „Jen je to tu třikrát větší, než jsem si představoval,“ podotýká Saša. Původně počítal s menším prostorem, takže mu chyběly peníze. Nakonec se podařilo o životaschopnosti projektu přesvědčit několik dalších lidí, a získat tak chybějící prostředky.

Saša popsal zakládání kavárny jednoduchou rovnicí: „Sehnat prostor a peníze. Rozhodnout se, jestli založím firmu nebo budu živnostník. Následuje úřední kolečko, které sice není legrace, ale dá se zvládnout.“ Absolvent FSS se rozhodl pro cestu živnostníka. Strávil mnoho času na internetu, zjišťoval, jak se to má s daněmi a jestli vůbec obyčejný smrtelník může mít kavárnu.

„Čím víc informací člověk má, tím víc pochybuje, ale je lepší nenechat se překvapit,“ upozorňuje Saša. Existuje například centrální registrační místo na živnostenském úřadě, kde člověk vyplní formulář a už se teoreticky dál nemusí o nic starat. „Oni by si to pak měli s finančním úřadem, správou sociálního zabezpečení a pojišťovnou vyřídit sami. Ale moc to nefunguje. Doporučuju si to ještě oběhat.“

Do tajů účetnictví zasvětila Sašu kamarádka, díky které ho zvládne sám. „Ale není problém si najít informace na finance.cz nebo podnikatel.cz,“ rozdává rady. Alexandrova sestra pracuje v oboru pohostinství nejen v Čechách, ale často i v zahraničí, takže i ona bude velkou oporou.

0752 sasa-prusa 2 beranov

Při zařizování inspirovali Sašu taky hlavně kamarádi a náhoda. Naskytla se mu třeba příležitost koupit spoustu starých židlí. Opravil je, „odžvýkačkoval“, barevně natřel a hned přidal malý kousek k celkové atmosféře kavárny. Duch kavárny ale prý závisí hlavně na lidech.

„Budu si zakládat na tom, aby tu byla milá a příjemná obsluha, ale atmosféru kavárny budou tvořit také její hosté, případně aktivity, které tu budeme mít," podotýká.

Suterén památkově chráněného domu, kde kavárna vzniká, působí jako by si tam člověk mohl sednout a v klidu odpočinout od světa, který se zdá být světelné roky daleko. Zdi jsou sice stroze bílé, bez výzdoby, ale tak to nezůstane. Majitel tu plánuje výstavy fotografií, kreseb, maleb a jiného výtvarného umění. Od listopadu si sem bude moct člověk zajít také na autorská čtení, cestovatelské večery nebo třeba promítání sociologických filmů. Sám Saša dělá amatérské divadlo a rád by ve své kavárně vytvořil i prostor pro nezávislou divadelní scénu.

„Od ostatních podniků se chceme odlišit i nabídkou, budeme podávat dva druhy kávy, domácí zákusky a třeba krupicovou kaši.“ Navíc si budou moct nejen studenti FSS ve své půlhodinové pauze zajít na svačinu, kterou si předem objednají přes SMS, aby nemuseli čekat.

0752 sasa-prusa 4 beranov

Saša je přesvědčený o tom, že je lepší být sám sobě šéfem, a pokud to jen trochu jde, splnit si svůj sen. I přes problémy s úřady a památkáři, které protáhly přípravy téměř o rok, věří v úspěch a jde do svého snu naplno.

 

„Je lepší trochu zariskovat, splnit si sen a být svým vlastním šéfem.“

 

VIZITKA

Bc. Alexandr Průša
majitel
Café Paradigma
facebook: Café Paradigma

Filozofická fakulta a Fakulta sociálních studií
Historie a Mediální studia a žurnalistika
Brno
S podnikáním začíná.

Na podobné téma

Nebojím se myslet jinak, říká mladý podnikatel

Daňové přiznání: Pro OSVČ velmi aktuální téma

Chcete začít podnikat? Zvažte předem, zda to zvládnete

Chcete, aby se vám projekt vydařil? Vyzkoušejte model plánování, kontrol a odměn