Podnikat ve víně není hračka, zkuste bio

11. 5. 2011 | Eliška Gončarová
Rubrika: Práce, Podnikání | Doba čtení: 2,5 minuty

Je Ekonomicko-správní fakulta mašinou na úspěšné podnikatele? Podle vlastních zkušeností bych řekla, že studium je zaměřeno více na veřejnou správu a podnikání není jeho hlavním těžištěm. Čtyřiadvacetiletý student Podnikového hospodářství Jakub Zborovský se však do podnikání s rodinným vínem a bioprodukcí přesto pustil. Vybudovat vlastní značku vín a kvalitní bioplodiny dá zabrat.

Jakub Zborovský, podnikání, víno, práce, bio
Jakub Zborovský, podnikání, víno, práce, bio

Jaké byly Tvé začátky v podnikání?

Samostatně jsem začal podnikat v oblasti zemědělské bioprodukce některých druhů zeleniny a technických plodin před dvěma lety. Od dětství jsem vyrůstal v tomto prostředí a i mé středoškolské vzdělání je v oboru, proto bylo podnikání v zemědělství jasnou volbou. Dalším impulsem bylo vyhlášení podpůrného dotačního programu „Mladý začínající zemědělec“. Nedostatek finančních prostředků státní zemědělské agentury mi však překazil plány a podporu jsem nezískal. I navzdory tomu jsem se nevzdal svého záměru a dál rozvíjím svůj mladý podnik.
Společně se svými rodiči se už dva roky snažíme rozšířit činnost v našem rodinném podniku SYFANY spol. s.r.o. o výrobu vlastního vína. Dřívější náplní byla jen polní produkce.

Jakou úlohu hrála v Tvém snažení škola?
I když na ESF MU není specializovaný předmět či jakákoliv výzkumná aktivita zaměřená na zemědělskou problematiku a politiku, nebo jsem o ní doposud neslyšel, přesto mi studium pomáhá. ESF mi osvětluje mnoho ekonomických, manažerských a marketingových poznatků, které budou velice užitečné pro mou snad úspěšnou praxi. V současné době je však podnikání se školou těžké skloubit, proto uvažuji o dálkové formě studia.

Co Tvá práce tedy obnáší?
Především neustálé přemýšlení o tom, co se v podniku právě děje. Fakticky to znamená neustálé sledování toho, jak víno zraje a jestli je všechno v normě, jak po stránce senzorické (barva, vůně, chuť), tak po stránce laboratorních výsledků. Ty případně poukazují na nějaké nesrovnalosti, které by v budoucnu vínu mohly uškodit či potvrzují senzorická zjištění. Není to tedy jen o popíjení, ale sám se aktivně účastním provozních činností. V neposlední řadě také zajišťuji odbyt ať už ve vlastní vinotéce, přes e-shop nebo na farmářských trzích.
V oblasti bioprodukce je to spíše o hledání odbytu a dodržování veškerých zásad BIO a neustálé aktualizaci znalostí různých nových směrnic a předpisů. To nezní dvakrát nejveseleji, ale i tak to stojí za to.

Kde jsi získal nejvíce zkušeností?
Zkušenosti sbírám už od malička. Od třinácti let se aktivně zapojuji do práce v našem rodinném podniku, kde jsem začínal jako řadový brigádník. Přínosná je pro mě také interakce s ostatními lidmi podnikajícími a pracujícími v té samé oblasti, kteří se vždy pohybovali v mém nejbližším okolí.
V loňském roce jsem odletěl na 11 týdnů do Austrálie. Navštívil jsem několik tamních vinařských a vinohradnických podniků a účastnil se jejich propagačních a prodejních akcí. Myslím, že je dobré vidět, co se děje na zahraničních trzích, kam spějí světové trendy a zda je možné na nich uplatnit naše lokální odrůdy.

Kdo Tě v podnikání podporuje?
Hlavní oporou jsou mi rodiče. Otec mi pomáhá s odbornou stránkou vinaření a s matkou konzultujeme obchodní a marketingové strategie. Postupně si na sebe „nabaluji“ nové úkoly v oblasti vinařství. V krátké době bych rád převzal zodpovědnost za tyto aktivity rodinného podnikání.
V rámci BIO podnikání se taky opírám o podporu svých rodičů, kterým vděčím za pomoc jak po administrativní, tak po odborné stránce.

Jaké jsou Tvé osobní cíle a plány do budoucna?
Moje plány jsou celkem skromné. Chci mít vlastní prosperující podnik, který bude nabízet vysoce kvalitní produkci a bude si neustále držet své místo na trhu. Podnik, jehož výrobky budou mít „jméno“.
V blízké budoucnosti bych rád cestoval a získával tak další zkušenosti, všeobecný rozhled a nové přátele, kde to jen bude možné. Osud mi snad taky dopřeje tu pravou ženu, která bude mít chuť vychutnávat všechny ročníky, ať už budou spíš ve znamení vyšších cukrů či kyselin.

Na podobné téma

Chcete, aby se vám projekt vydařil? Vyzkoušejte model plánování, kontrol a odměn

12 bodů, které předcházejí startu businessu

Absolvent FI začal podnikání metodou „pokus-omyl“

Život s autorskými honoráři, část 2